SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ MEVLANA KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Mevlana Bölüm Kordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Cihan Caner AKSOY
Mevlana Bölüm Kordinatör Yrd.: Dr. Öğr. Üyesi Vedat KURT
Mevlana Değişim Programı Nedir?
Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir programdır. 23 Ağustos 2011 tarih ve 28034 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile birlikte yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ile ülkemizdeki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin önü açılmıştır.
Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır.
Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için; öğretim elemanları ise en az 2 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabilirler. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına gelebilirler.
Mevlana Değişim Programına Kimler Katılabilir?
Mevlana Değişim Programı kapsamında öğrenci değişimine, Türkiye’deki bütün yükseköğretim kurumlarında (Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalamış olan yükseköğretim kurumlarında) örgün eğitim programlarına kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilirler.
Ayrıca, Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalayan yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarında görev yapan tüm öğretim elemanları da Mevlana Değişim Programına katılabilirler.
Öğretim elemanlarının hareketlilik kapsamında yer alan akademik faaliyetleri haftalık olarak toplam altı saatten daha az olamaz. Öğretim elemanı tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin saat olarak hesaplanmasında dersler esas alınır. Ders saatlerinin haftalık olarak altı saati doldurmaması durumunda seminer, panel veya konferanslar gibi akademik faaliyetler de bu kapsamda değerlendirilir. Ders verme faaliyeti içermeyen öğretim elemanı hareketliliği planları, Mevlana Değişim Programı kapsamında değerlendirilemez ve değişim için kabul edilemez.
Öğrenci değerlendirilmesi ve seçiminde izlenecek aşamalar nelerdir?
Yükseköğretim kurumu, YÖK Yürütme Kurulu tarafından kendisine tahsis edilen kaynak miktarını dikkate alarak, gerçekleştirmiş olduğu ikili protokoller kapsamında yurt dışına gidecek veya yurt dışından gelecek öğrenci sayısını ve dağılımını belirler. Yükseköğretim kurumları, Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalamadan, Mevlana Değişim Programına katılmak üzere öğrenci seçemezler.
Değerlendirmede başvuru şartlarına sahip, başvuruda bulunan öğrencilerin not ortalamasının % 50’si ile Mevlana Değişim Programı öğrencisi olunacak yükseköğretim kurumunun eğitim-öğretiminde kullanılan ilgili dil seviyesini gösteren dil puanlarının % 50’sinin toplamı dikkate alınarak öğrencilerin ağırlıklı not ortalaması hesaplanır ve sıralama yapılarak seçim gerçekleştirilir.
Mevlana Değişim Programına başvuran öğrencilerden değişim protokolünü imzalayan yükseköğretim kurumları tarafından, öğrencilerin seçiminde esas olacak, ortaklaşa belirlenen bir dil sınav sonuç belgesi istenir.
Değerlendirme sonuçları imzacı yükseköğretim kurumlarının internet sayfasında yayımlanır.
Yurt dışından gelecek öğrencilerin başvurularının değerlendirilmesinde ve öğrenci seçiminde de bu madde hükümleri uygulanır. Ancak yurt dışından gelecek öğrencilerin başvurularının değerlendirilmesi ve öğrenci seçimi imzacı yurt içi yükseköğretim kurumunun bilgisi dâhilinde gerçekleştirilir.
Mevlana Değişim Programına Başvuru Şartları
Mevlana Değişim Programı öğrencisi olmak için temel koşullar birkaç başlık altında toplanabilir:
- Öğrencinin, örgün eğitim verilen yükseköğretim programlarında kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olması,
- Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 (dört) üzerinden en az 2,5 (iki buçuk) olması,
- Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 (dört) üzerinden en az 3 (üç) olması.
- %50 dil puanı + %50 Not Ortalaması
Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler ile hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemlerinde bulunan yüksek lisans ve doktora öğrencileri, esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan faydalanamazlar.
Programa başvuranların dil seviyesini ölçmek için herhangi bir (YDS, TOEFL, IELTS vb) sınav türü/belgesi zorunlu mudur?
Programdan faydalanabilmek için başvuran öğrencilerin seçiminde kullanılan temel kriterlerden biri de dil puanıdır. Ancak ilgili mevzuatça belirlenmiş bir sınav türü ya da belgesi bulunmamaktadır. Yükseköğretim kurumları adaylardan ulusal ya da uluslararası geçerliliği olan bir sınav türü/belgesi talep edebilecekleri gibi kendi yapacakları sınavla da öğrencilerin dil bilgisini ölçebilir/belgeleyebilirler.
Mevlana Değişim Programından yararlanmak isteyen ve ön şartları taşıyan bir kişi nasıl başvuru yapmalı?
Öğrenciler, Türkiye´de kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunun Mevlana Değişim Programı kurum koordinasyon ofisine gerekli formları eksiksiz bir şekilde doldurarak başvurusunu gerçekleştirebilir.
Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalayan yükseköğretim kurumlarında görev yapan tüm öğretim elemanları da aynı şekilde ilgili Mevlana Değişim Programı kurum koordinasyon ofisine başvurularını yapabilirler.
Mevlana Değişim Programından kaç sefer ve ne kadar süre ile yararlanabiliriz?
Öğrenciler Mevlana Değişim Programından en az bir, en fazla iki yarıyıl faydalanabilirler. Yarıyıl hesabı, eğitim sistemi dikkate alınarak değişiklik gösterebilirse de toplam değişim süresi bir eğitim-öğretim yılını aşamaz.
Öğretim elemanlarının Mevlana Değişim Programı hareketlilik süresi, bir eğitim-öğretim yılı içinde bir defaya mahsus olmak üzere en az iki hafta en fazla üç ay olabilir.
Mevlana Değişim Programından yararlanmak isteyen bir öğrenci gittiği kuruma öğrenim ücreti öder mi?
Öğrenciler sadece, Mevlana Değişim Programı öğrencisi oldukları süre zarfında kayıtlarının bulunduğu örgün yükseköğretim kurumlarına ödemekle yükümlü oldukları katkı paylarını ya da öğrenim ücretlerini ödemeye devam ederler. Değişim programı çerçevesinde gideceği yükseköğretim kurumuna ayrıca bir eğitim öğretim ücreti ödemezler.
Programa katılan öğrenci dönem kaybına uğrar mı?
Mevlana Değişim Programına katılıp, Türkiye sınırları dışında başka bir ülkede eğitim gören öğrencinin yurt dışındaki yükseköğretim kurumunda almış olduğu ders ya da derslerin, Öğrenim Protokolü’nde hangi derslere denk sayılacağının açıkça belirlenmiş olması sebebiyle öğrenci ülkesine döndüğünde herhangi bir dönem kaybı yaşamaz.
Mevlana Değişim Programı süresince burslar hakkında bilgi verir misiniz?
Mevlana değişim programına katılan öğrencilerin, öğrenim gördükleri süre içerisinde aldıkları diğer burslar ve krediler devam eder ve kendi yükseköğretim kurumlarına kayıtlarını yaptırarak ödemekle yükümlü oldukları katkı payı/öğrenim ücretini kendi kurumlarına ödemeye devam ederler ve gideceği yükseköğretim kurumuna ayrıca eğitim-öğretim ücreti ödemezler.
Öğrencilere değişim programına katıldıkları süre boyunca ödenecek burs tutarı, öğrencilerin eğitim için gittikleri ülkenin ekonomik hayat standartları göz önünde bulundurularak farklılaşmaktadır. Mevlana Değişim Programı kapsamında burslu Mevlana Değişim Programı öğrencisine, 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanuna göre lisans öğrenimi gören öğrencilere ödenmekte olan aylık burs tutarının üç katına kadar, YÖK Yürütme Kurulu tarafından belirlenen oranlarda, burs ödenebilir.
Değişim programı kapsamında dünyanın farklı coğrafyalarından Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına gelen öğrencilere de YÖK Yürütme Kurulu tarafından belirlenen oranlarda, burs ödenir.
Öğrencilere yapılacak ödemelerde, burs miktarının %80'i aylıklar halinde ödenir. Öğrencinin geri kalan burs tutarının ödemesi yapılırken, öğrencinin almakla yükümlü olduğu derslerdeki başarılı olduğu derslerin toplam kredisinin almakla yükümlü olduğu tüm derslerin toplam kredisine oranı esas alınarak yapılır.
Mevlana Değişim Programı kapsamında yurt dışına gönderilecek öğretim elemanlarına 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre harcırah, yurt dışından gelecek öğretim elemanlarına ise 6245 sayılı Kanun uyarınca harcırah ile 2547 sayılı Kanunun 10 uncu maddesine göre ek ders ücreti ödenebilir. Yapılacak ek ders ücretinin ülkeler ve unvanlar itibariyle belirlenmesine YÖK Yürütme Kurulu yetkilidir.
Öğrenci ve öğretim elemanlarının Mevlana Değişim Programı kapsamında faydalanabilecekleri maddi olanaklar nelerdir?
Sağlık Sigortası Burs Yevmiye Yol Masrafları
TR’den Giden Öğrenci ****
TR’ye Gelen Öğrenci ****
TR’den Giden Öğretim Elemanı ** ** ** **
TR’ye Gelen Öğretim Elemanı ** **
*TR: Türkiye
Program kapsamında protokol yapılacak yükseköğretim kurumlarının YÖK tarafından tanınıp tanınmadığına ilişkin bir liste var mıdır, varsa eğer bu listeye nasıl ulaşabiliriz?
YÖK tarafından tanınan üniversitelerin listesini içeren bilgilere https://www.yok.gov.tr/web/denklik/anasayfa web sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Protokol imzalamak istediğimiz yükseköğretim kurumunun ismi YÖK tanınma listesinde yoksa ne yapmalıyız?
Tanınma listesinde bulunmayan yükseköğretim kurumlarının tanınma durumunu öğrenmek için mevlana.yok.gov.tr/belgeler başlığı altında bulunan matbu tanınma talep dilekçesiyle YÖK Akademik Değişim Programları Birimi’nden tanıma bilgisi edinebilecektir.
Üniversitemizin, yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarıyla ikili anlaşmaları bulunmaktadır. Bu kapsamdaki anlaşmaları Mevlana Değişim Programı kapsamına almamız mümkün müdür? Mevlana Değişim Programı kapsamına almak istersek protokolleri de değiştirmek gerekir mi?
Mevlana Değişim Programı kapsamında değişim yapmak için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından tanınan yükseköğretim kurumu ile Mevlana Değişim Programı Protokolü’nün imzalanması gerekmektedir. Yurt dışı yükseköğretim kurumuyla imzalamış olduğunuz diğer ikili anlaşmalar Mevlana Değişim Programı’na otomatik olarak aktarılamaz. Program kapsamında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi için Mevlana Değişim Programı Protokolü’nün imzalanmış olması gerekmektedir.
Protokol yapacağımız yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının devlet ya da özel üniversite olmalarıyla ilgili bir sınırlama var mıdır?
Protokol yapacağınız yurt dışındaki yükseköğretim kurumunun devlet ya da özel olmasına ilişkin bir sınırlama bulunmamaktadır.
Vakıf Üniversiteleri, Mevlana Değişim Programı kapsamında öğretim elemanı ve öğrenci değişiminden faydalanabilirler mi?
23 Ağustos 2011 tarih ve 28034 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mevlana Değişim Programı Yönetmeliği’nin 28. maddesi 2. fıkrasına göre; “Vakıf üniversiteleri ve vakıf meslek yüksekokulları da bu program hükümleri kapsamında yurt dışı yükseköğretim kurumları ile öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yapabilirler. Ancak YÖK tarafından vakıf üniversiteleri ve meslek yüksekokullarına bu program kapsamında herhangi bir kaynak aktarımı veya ödeme yapılamaz. Vakıf üniversiteleri ve meslek yüksekokulları mali hükümler dışında, bu program kapsamında değişimi gerçekleştirebilmek için bu Yönetmelik hükümlerine tabidirler ve Yükseköğretim Kurulunu bilgilendirmekle yükümlüdürler.”
Mevlana Değişim Programı çerçevesinde yurt dışındaki özel/vakıf yükseköğretim kurumuna giden/gelen öğrenci/öğretim elemanı için ödeme yapılabilir mi?
Protokol yapılan yurt dışındaki yükseköğretim kurumunun özel/vakıf/devlet üniversitesi olması kaynak aktarımı yapılması konusunda engel teşkil etmemektedir.
Mevlana Değişim Programı’na katılan öğrencilerin alacağı burs miktarları nedir?
2020-2021 eğitim-öğretim yılında:
Kişi Başına Düşen GSMH 10.000 doların üzerinde olan ülkelere Mevlana Değişim Programı kapsamında burslu Mevlana Değişim Programı Öğrencisi olarak gidecek öğrencilere, 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanuna göre lisans öğrenimi gören öğrencilere 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ödenmekte olan aylık burs tutarının üç katı …x3=… TL,
Kişi Başına Düşen GSMH 5.000 ile 10.000 dolar arasında olan ülkelere Mevlana Değişim Programı kapsamında burslu Mevlana Değişim Programı Öğrencisi olarak gidecek öğrencilere 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ödenmekte olan aylık burs tutarının iki katı …x2=… TL,
Kişi Başına Düşen GSMH 5.000 doların altında kalan ülkelere Mevlana Değişim Programı kapsamında burslu Mevlana Değişim Programı Öğrencisi olarak gidecek öğrencilere 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ödenmekte olan aylık burs tutarının bir buçuk katı …x1,5=… TL burs miktarı ödenmesi,
Mevlana Değişim Programı kapsamında burslu Mevlana Değişim Programı Öğrencisi olarak Türkiye’ye gelecek öğrencilere 2020-2021 eğitim-öğretim yılında ödenmekte olan aylık burs tutarının iki katı …x2=… TL burs miktarı ödenmesi kararı alınmıştır.
Detaylı bilgi ve ülkelere göre belirlenmiş burs miktarı için mevlana.yok.gov.tr internet sitesini ziyaret ediniz.
Mevlana Değişim Programı’na katılan öğretim elemanlarına yapılacak ödemeler nelerdir?
Türkiye’den yurt dışına giden Öğretim Elemanlarına, Mevlana Değişim Programı kapsamında yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına ders verme hareketliliği kapsamında gönderilecek öğretim elemanlarına yapılacak ödemeler kapsamında 2547 sayılı Kanun’un 39 uncu maddesi 1 inci paragrafı ile 6245 sayılı Harcırah Kanunu esas alınarak hazırlanan tutarlara uygun olarak, yevmiye, ulaşım gideri, aylık sağlık sigortası ödenmesi uygun görülmüştür.
Yurt dışından Türkiye’ye Gelen Öğretim Elemanlarına, 10/2/1954 tarih ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri uyarınca yevmiye ve ulaşım gideri için ödeme yapılacaktır.
Detaylı bilgi ve öğretim elemanlarına ülkelere göre yapılacak ödeme listesi için mevlana.yok.gov.tr internet sitesini ziyaret ediniz.
Mevlana Değişim Programı kapsamında değişime katılan öğrenciler için hangi notlandırma ve kredilendirme sistemi kullanılacaktır?
Mevlana Değişim Programı öğrencilerinin, ortak bir kredi sistemi çerçevesinde belirlenen kredilere dayalı ders yükleri, kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarında aynı yarıyılda almaları gereken ders yükünden daha az olamaz. Değişimde ders sayısı değil, derslerin kredileri dikkate alınır. Yükseköğretim kurumları imzaladıkları protokolde karşılıklı olarak mutabık kaldıklarını beyan etme şartıyla, ortak bir kredilendirme sisteminde anlaşabilecekleri gibi, AKTS kredilendirme sistemini de değişimde esas alabilirler.
İmzacı yükseköğretim kurumları, öğrencilerin kendi kurumlarında aldıkları veya alacakları dersler nedeniyle ortaya çıkabilecek ders tekrarlarının önlenmesi, değişim döneminde kendi kurumlarında alacakları derslerle gidecekleri yükseköğretim kurumunda alacakları derslerin eşleştirilmesi konuları ile öğrencilerin değişim süresince kredi, ders, dönem veya yıl kaybına uğramaması için gerekli tedbirleri alır. Bu amaçla kredilerin tamamlanmasında ders tekrarlarının önlenmesi amacıyla, gidilen yükseköğretim kurumunun alt ve üst sınıflarından da dersler seçilebilir.
Öğrenim Protokolünde derslerin kredileri ile derslerin hangi derslere denk sayılacağı eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce açık olarak belirlenir. Öğrencilerin başarılı oldukları derslerin notlarının denkleştirilmesinde Mevlana Değişim Programı öğrencisi olarak öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumunda uygulanan ders geçme notu esas alınır. Ders geçme notu farklı olan kurumlara gitmek isteyen öğrenciler, konu hakkında değişim dönemi başlamadan önce bilgilendirilir. Öğrenim protokolünü imzalayan öğrencilerin konuyla ilgili bilgilendirildikleri varsayılır. Denklikler ilgili akademik birimin yönetim kurulu tarafından onaylanır. Mevlana Değişim Programından yararlanan öğrencilerin başarılı oldukları dersler ve kredileri, kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarının ders ve not çizelgelerinde yazılı olarak belirtilir.
Araştırma görevlileri programdan faydalanabilirler mi?
Araştırma görevlileri öğrenci olarak (eğer lisansüstü bir programa kayıtlıysa) programdan faydalanabilir. Araştırma görevlisine ders ücreti tahakkuk edilemeyeceği için ve bu programdan öğretim elemanları ders verme hareketliliği kapsamında yararlanacağı için, araştırma görevlileri öğretim elemanı olarak programdan faydalanamaz.
Her yıl YÖK tarafından yükseköğretim kurumlarına belli bir kontenjan mı verilmektedir?
Her yıl her yükseköğretim kurumuna ayrı ayrı bir kontenjan tahsisi söz konusu değildir. Mevlana Değişim Programı Protokolü’nün 2. sayfasında imzacı kurumlar hangi alan/bölümlerde ne kadar öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yapacaklarını sayı ve süre olarak belirtirler. İmzalanan bu Protokollerin bir nüshası YÖK’e gönderilir. YÖK Yürütme Kurulu, kaynakların adil kullanımı, Programın etkin ve verimli şekilde işleyebilmesi adına yükseköğretim kurumlarımızdan gelen talepleri inceler ve gerekli durumlarda, iletilen taleplerin yeniden düzenlenmesine karar verebilir.
Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri tez aşamasında Mevlana Değişim Programı’ndan yararlanabilir mi? Yararlanmaları durumunda gittikleri yükseköğretim kurumunda herhangi bir çalışma programı uygulamaları gerekir mi ya da nasıl bir program uygulanması gerekir?
Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri yönetmelikte belirtilen hususları taşıması kaydıyla tez döneminde de Mevlana Değişim Programı’ndan faydalanabilir. Öğrencinin gideceği yükseköğretim kurumunda ders alıp almaması, doktora tez araştırmasında bulunup bulunmaması gibi faktörler bölüm/ana bilim dalı başkanları ve koordinatörlerinin karar vereceği bir durumdur. YÖK’ün bu konuda bağlayıcı bir karar alması söz konusu değildir. Ancak öğrencinin ölçülebilir bir başarıya temel teşkil edecek bir faaliyette bulunması gerekir. Bu, hem öğrencinin programdan faydalanıp faydalanmadığının (yani okula, derse, çalışmalara katılıp katılmadığının) tespit edilmesi hem de bursun ödenmesi ve dönem kaybı yaşanmaması için gerekli bir noktadır.
Yurt içindeki yükseköğretim kurumlarından yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına gidecek olan ve yurt dışından ülkemize gelecek olan öğrenciler ve öğretim elemanları için sağlık sigortası konusundaki düzenlemeler nelerdir?
29/05/2013 tarihine kadar Türkiye’de yükseköğretim gören yabancı uyruklu öğrencilerin genel sağlık sigortası tescil işlemleri yükseköğrenimi devam ettiği süreyle sınırlı olmak üzere birer yıllık dönemler halinde yükseköğretim kurumları tarafından gerçekleştirilmekte iken, 6486 sayılı Kanunla getirilen değişiklik uyarınca yabancı öğrencilerin genel sağlık sigortası tescilleri isteğe bağlı hale getirilmiş olup, söz konusu öğrencilerin talep etmeleri halinde Türkiye’ye giriş yaptıkları tarihi müteakiben 3 ay içerisinde başvurmaları şartıyla genel sağlık sigortası tescil işlemleri öğrenim gördükleri üniversitenin bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünce veya Sosyal Güvenlik Merkezlerince yapılacaktır.
Mevlana Değişim Programı kapsamında gelen öğretim elemanlarının sağlıklarını güvence altına almalarında 4 yol olduğu anlaşılmıştır. Birinci olarak, Türkiye’ye gelmeden önce özel sağlık sigortası ile kendilerini sigortalatabilirler. İkinci olarak, Program kapsamında Türkiye’ye geldikten sonra SGK primini ödeyerek Genel Sağlık Sigortalı olarak tedavi masraflarını karşılayabilirler. Üçüncü olarak, burada yaptıkları harcamaları kendi kaynakları ile ödemek şartıyla alacakları faturaları ülkelerine geri döndüklerinde ilgili birimlere ibraz ederek tahsil edebilirler. Son olarak, SGK’nın 22 ülke ile imzalamış olduğu karşılıklı sigorta anlaşmaları çerçevesinde yaptıkları sağlık harcamalarını senkronize olarak ödenmesini sağlayabilirler.
Gelen öğrenci ve öğretim elemanları acil durumlarda hastanelerin ACİL sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabileceklerdir. Eğer gelen öğrenci veya öğretim elemanının herhangi bir sağlık sigortası yok ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca üniversitelere uygulanacak cezai yaptırım bulunmamaktadır. Aileler kapsam dışındadır.
Yurt dışından Türkiye’ye gelen öğrencilerin konaklaması konusunda KYK yurtlarının imkânları kullanılabilir mi?
Mevlana Değişim Programı kapsamında, yurt dışından Türkiye'ye gelecek olan yabancı uyruklu öğrenciler için Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından, kurum işletmesinde bulunan yurtlarda belirli oranda kontenjan ayrılmaktadır.
İkametgâh tezkeresi harç bedeli konusunda herhangi bir muafiyet söz konusu mudur?
İkametgâh tezkeresi harç bedeli, Maliye Bakanlığı'nın yasal olarak alınması yönünde zorunluluk koymuş olduğu bir bedeldir. Bu konuda Maliye Bakanlığı'nın değerli kâğıtlardan alınan harç bedelleriyle ilgili yasal düzenlemesi nedeniyle bir muafiyet sağlanması söz konusu değildir.
Programla İlgili Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?
Öğrencisi olduğun ya da görev yaptığın yükseköğretim kurumunun Mevlana Değişim Programı kurum koordinasyon ofislerinden,
https://mevlana.yok.gov.tr/ internet adresinden,
ya da Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Mevlana Değişim Programı Koordinatörlüğünden programla ilgili bilgi, belge ya da gerekli dokümanlara ulaşabilirsiniz.
2020-2021 akademik yılına ilişkin değişim takvimi nasıl olacaktır?
Değişim İlanlarının Yükseköğretim Kurumlarında Duyurulması: ……
Değişim İçin Başvuruların Alınması: ……
Başvuruların Değerlendirilmesi: ……
Değerlendirme Sonuçlarının YÖK’e İletilmesi: ……
Değerlendirme Sonuçlarının Duyurulması: ……