BÖLÜM HAKKINDA
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü var olan veya ortaya çıkabilecek bozukluk, hareket kısıtlılığı, fonksiyonel yeterlilik ve yetersizliği tespit etmek için gerekli olan değerlendirme, akıl yürütme ve uygun yaklaşım geliştirme becerilerine sahip olan fizyoterapistler yetiştirmek için gerekli eğitim programını yürütmektedir. Eğitim programı, güncel eğitim yaklaşımlarını, yoğun teorik ve klinik uygulamalarını içermektedir.
Bölümümüz öğretim süresi dört yıl olup, eğitim dili Türkçe’dir. Örgün öğretim yapılan bölümümüzde, ikinci öğretim bulunmamaktadır. Öğrencilerimiz, teorik ve uygulamalı derslerde, alanında uzman ve yetkin öğretim elemanlarından eğitim almaktadırlar. Son sınıf öğrencilerimiz Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ana Bina, Ek Hizmet Binası, FTR Ek Hizmet Binası, Yoncalı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve semt polikliniğinde intörnlük sistemi ile eğitimlerini sürdürmektedirler.
Bölümümüzün öğrenci sayısı 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı’nda 587 olup, 2019- 2020 Eğitim Öğretim Yılı’nda 102 öğrenci mezun olmuştur.
Kazanılan derece
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, fizyoterapist unvanına sahip olurlar.
Kabul koşulları
Lise mezunu olmak ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanan üniversiteye giriş sınavında yeterli puanı almaktır.
Mezuniyet koşulları
Bölümümüzden lisans derecesi almak için. program yeterliliklerini karşılayan en az 240 AKTS’lik dersi başarı ile tamamlamış olmak ve en az 4’lük sistemde 2,00 akademik ortalamaya sahip olmak gerekmektedir.
Önceki mezuniyetin tanınması
Bölümümüze kayıt yaptıran öğrencilerin daha önceki önlisans ve lisans eğitimleri doğrultusunda intibak işlemleri Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.
İstihdam Olanakları
Mezunlarımız kamu ve özel hastanelerde, tıp merkezlerinde, egzersiz danışmanlık merkezlerinde, özel eğitim merkezlerinde, spor kulüplerinde, spor salonlarında, huzurevlerinde, sağlıklı hayat merkezlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, üniversite hastanelerinde çalışabilmekte, özel egzersiz danışma merkezleri açabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen koşullara uygun olarak yürütülür.
Program Profili
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü olarak, alanında yetkin, mesleki güncellemeleri takip eden, etik değerleri yüksek, alanda fark yaratacak, fizyoterapistlik eğitimini ve uygulamalarını geliştirecek bilgiyi üretebilen, lider fizyoterapistler yetiştirmenin sorumluluğunu taşımaktayız.
Üst kademeye geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar başta Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ABD yüksek lisans ve doktora programları olmak üzere, diğer üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programlarına başvurabilirler.
Program Yeterlilikleri
1. Türkçe sözlü ve yazılı etkili iletişim kurma becerisine sahip olur. En az bir yabancı dil eğitimi alır.
2. Fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları hakkında bilgi sahibi olur.
3. Birey, aile ve toplum sağlığına yönelik uygulamalarda, bireysel olarak ya da inter/intradisipliner ekipler ile mesleki etik ve sorumluluklar çerçevesinde etkin biçimde çalışır.
4. Temel tıp ve klinik bilimler ile ilgili yeterli düzeyde teorik bilgiye sahip olur ve bu temel bilgiler ile fizyoterapi ve rehabilitasyon arasında ilişki kurabilir.
5. Fizyoterapi ve rehabilitasyona özgü değerlendirme yöntemlerini bilir ve hasta verilerini arşivler.
6. Vakaya özgü olarak problemleri saptar. Müdahale için gerekli güncel, kanıta dayalı ve en uygun fizyoterapi yöntemini/ekipmanı/cihazı seçerek bütüncül bakış açısıyla uygulama yapar. İhtiyaç halinde değiştirebilir.
7. Yaşam boyu öğrenme bilinciyle, meslek, bilim ve teknoloji ile ilgili güncel gelişmeleri ve politikaları izler, bilişim teknolojilerini etkili bir şekilde kullanarak bilgiye erişir.
8. Sosyal güvenlik kurumunun kriter ve süreçleri doğrultusunda fizyoterapistin yetki ve görevlerini, hasta haklarını, temel sosyal ve yasal ilkelerini benimser.
9. Fizyoterapi ve rehabilitasyon ile ilgili çalışma tasarlar, bu süreçte veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisine sahip olur.
10. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon eğitimi süresince bölüm/alan dışı dersler alarak sosyokültürel beceriler kazanır.